2013. február 26., kedd

jegyesség telefonhívásra

1920 decemberében a húszéves Szabó Lőrinc felhívta telefonon menyasszonyát annak külügyminisztériumi munkahelyén. Közölte a huszonöt éves Tanner Ilonával, hogy megegyezett lakótársával, Babits Mihállyal, hogy a nő őhelyette Babits fogja elvenni feleségül.
Ilona először ugratásnak vélte a hívást, de aztán Lőrinc átadta harminchét éves mesterének a kagylót.
Babits zavartan beleszólt a telefonba: "Igen mindent úgy szeretnék, ahogyan az imént Lőrinc elmondta."
Végül aznapra találkát beszéltek meg a Centrál kávéházban.
A két költő ismertette Ilonával az előző éjjel kötött egyességet. A nő meglepetésükre elfogadta az ajánlatot, és nemsokára már együtt tárták Babits és Ilona jegyességének hírét meglepett barátaik elé.
Egy órával később ,ár az eljegyzési vacsora is megvolt a Víg agglegény kocsmában.
Ezután hármasban mentek az Est moziba, mint annyiszor korábban, csak most már Mihály fogta Ilona kezét.

Az esküvő két héten belül megköttetett. Ilona Török Sophie néven lett Babits Mihály társa egy életen át.
Mindez egy évvel korábban kezdődött.
Szabó Lőrinc Babits Reviczky utcai lakásában lakott, titkára, tanítványa, barátja volt egy személyben. A fiatal költő rajongott a mesteréért, aki rövid ismeretség után fogadta be lakásába a Budapestre érkezése után nyomorban élő fiatalembert.
Munkája nem volt Babits mellett megerőltető.
Egy nap mégis akadt tennivaló. Egy fiatal hölgy érkezett a verseivel, amelyet a Nyugat vezető költőjének hozott.

Ilonka nem volt tehetségtelen költőnő. Tizenhét éves kora óta írt verseket. Célja a Nyugatba való bekerülés volt, ezért gondolta, hogy a lakásán keresi fel Babitsot.
A költőt azonban feszélyezte, hogy nincs megborotválkozva, ezért Szabó Lőrincet kérte meg, hogy foglalkozzon a vendéggel. A fiatalember még soha sem látott ilyen szép költőjelöltet, úgyhogy azonnal udvarolni kezdett neki. Nemsokára együtt mentek kávéházba, moziba.
Szabó Lőrinc beleszeretett Ilonába. Sokszor szerveztek az idősebb költővel programot, mert sajnálták, hiszen nem régen volt túl egy szakításon. A fiatalok gyűrűt is váltottak, minden a legnagyobb rendben ment.
Amíg Babits el nem mondta tanítványának, hogy tetszik neki a menyasszonya. Az éjszakán át tartó egzaltált beszélgetés során megszületett az alku, a mit sem sejtő fiatal nő sorsáról. Jött a másnapi telefon, és hamarosan az esküvő.
Szabó Lőrinc és Ilona innentől kezdve kerülték egymást.
Babitsné, immár Török Sophie-ként egy idő után dühöt érzett volt vőlegénye iránt.
A szokatlan jegyesség történetét mindketten másképpen beszélték el. Babits és Ilona házassága nem volt szerelmi házasság, legalább is Ilona nem érzett szerelmet férje iránt. Rajongott érte, gondoskodott róla, de nem volt szerelmes belé.
Különös házasságuk azonban már egy másik történet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése